Pazar, Kasım 11, 2007

Dil,Kültür....

GÜNLÜK PLÂN
Dersin Adı : Dil ve Anlatım

Sınıf : 9-A,G,M,N

Ünitenin Adı –No : İletişim Dil ve Kültür-1

Konu : Dil ve Kültür İlişkisi

Önerilen Süre : 40’

Öğrenci Kazanımları (Hedef ve Davranışlar) :*Dilin rolünü ve önemini kavratmak.*Dil Kültür ilişkisini kavratmak. *İletişim aracı olarak dilin işlevlerini kavratmak. * Kelime, tümce ve metin düzeyinde dil anlam ilişkisini kavratmak. *Konuşma dili ve yazı dili arasındaki ayrımları kavratmak.

Ünite Kavramları ve Sembolleri Davranış Örüntüsü :

Öğretme, Öğrenme Yöntem ve Teknikleri : Takrir, Soru-yanıt, dramatizasyon, beyin fırtınası, sorun çözme, inceleme, uygulama.

Kullanılan Eğitim Teknolojileri, Araç Gereç ve Kaynakça : Ders kitabı, Bilgisayar(İnternetten indirilen metinler)

Öğretme ve Öğrenme Etkinlikleri :

*Dikkati çekme-Güdüleme : “ ‘Kültür’ sözcüğüyle ilgili düşünceleriniz nedir? Yabancı filmlerde gördüğünüz düğün törenleri ile yaşadığınız yöredeki düğün törenleri arasında ayrım var mıdır? Kültürel ayrımlar nasıl oluşur?” gibi sorularla derse başlanır.

*Gözden geçirme: “Dilin Kültür Taşıyıcılığı” adlı yazı okunur. Bu parçadan yola çıkarak öğrencilere, insanların dili günlük gereksinimi karşılamak dışında hangi amaçlarla kullandıkları sorulur.

*Derse geçiş : Kültür, insanların başlangıçtan bugüne kadar belleği ve emeği ile ortaya koyduğu her türlü bilgi ve etkinlik birikimidir. Kültürün içine hukuk, ekonomi, felsefe, sosyoloji, tarih gibi bilimler girer. Gelenek ve göreneklerimiz, insanların yaşama bakış biçimi dil de kültürün öğelerindendir.

Kültür ve dil ilişkisi :

*İnsan topluluklarının yaşama biçimi kültürle oluşur. Birlikte yaşam da dil ile gerçekleşir.

*Kültür oluşumu ve kültür gelişmesi dil ile gerçekleşir.

*Dil, kendini kullanan insan topluluğunun kültürüne göre varsıllaşır.


*Dilde her sözcüğün yazılış, biçim ve anlamını belirleyen kültürdür.

Konuşma Dili-Yazı Dili : Her ulusun değişik uzamsal alanlarda değişik ağız özellikleri olabilir. Bir Karadenizlinin günlük konuşmalarında kullandığı ağızla bir Kayserilinin kullandığı ağız yerel özellikler taşır. Çünkü konuşma dili bölgeden bölgeye değişiklik gösterir.

Oysa yazı dili her ülke için tektir. Ağız özellikleri konuşmaya yansıtılmaz. Biz, İstanbul ağzını yazı dili olarak kullanmaktayız. Çünkü yazı dili konuşma diline göre daha kalıcıdır.Onun herkes tarafından ortak kurallar ışığında anlaşılması gerekir.

Ağız : Bir dilin kendi içinde görülen küçük yöresel söyleyiş farklılıklarıdır.(Karadeniz Ağzı)

Şive : Bir dilin gelişiminin aydınlık çağlarında kendinden ayrılmış kollarıdır.Şîvelerde bazı ses ve biçim ayrılıkları bulunabilir.(Âzerî Ş.)

Lehçe : Bir dilin gelişiminin karanlık çağlarında kendinden ayrılmış kollarıdır. Lehçelerde ses biçim ve sözcük ayrılıkları bulunabilir.(Yakut L.)

Argo : Kullanılan ortak dilden ayrı olarak aynı topluluktaki insanların kullandıkları dildir.

*Bireysel öğrenme etkinlikleri :S.19-20’de bulunan etkinlikler öğrencilere tamamlattırılır.

Özet : Dil hem kültürün bir öğesidir, hem de kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlayan bir kültür taşıyıcısıdır. Dil, kitaplarda korunur. Yazı dili geçmişimize ışık tutar.

Ölçme ve Değerlendirme: S.21 (Ders Kitabı)

Plânın uygulanmasına ilişkin açıklamalar :

Hiç yorum yok: